• Δελφοί
  • Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας
  • Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
  • Σπάρτη- Μυστράς
  • Οίτυλο - Λιμένι - Αρεόπολη - Γερολιμένας
  • Ναύπακτος
  • Φολέγανδρος
  • Σέριφος
  • Ναύπλιο μια ρομαντική απόδραση
  • Μέθανα μια όμορφη μικρή λουτρόπολη
  • Πόρος ένα νησί με φυσική ομορφιά
  • Σπέτσες, το αρχοντικό νησί
  • Το χωριό Συράκο, η αετοφωλιά της Πίνδου
  • Μονεμβασιά. ιστορική μεσαιωνική καστροπολιτεία
  • Καλάβρυτα - Αγία Λαύρα - Μέγα Σπήλαιο.
  • Μακρινίτσα η βεράντα του Πηλίου
  • Ύδρα – η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού
  • Σαντορίνη: το τοπίο της είναι μοναδικό στον κόσμο
  • Νάουσα - Πάρκο Αγίου Νικολάου
  • Έδεσσα - Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου (Posar)
  • Λίμνη Βεγορίτιδα - Άρνισσα
  • Μικρό Πάπιγκο - Μεγάλο Πάπιγκο - Ρόγκοβο Οβίρες
  • Αχαιολογικός Χώρος Ήλιδος
  • Μονή Αγάθωνος
  • Σαντορίνη: το τοπίο της είναι μοναδικό στον κόσμο

    Σαντορίνη: το τοπίο της είναι μοναδικό στον κόσμο

          Το τοπίο της Σαντορίνης είναι μοναδικό στον κόσμο. Δημιούργημα του ηφαιστείου ,η πανέμορφη καλντέρα χαρίζει ατέλειωτες ώρες γαλήνης και ρομαντισμού. Απολαύστε την μαγευτική θέα είτε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου σας είτε περπατώντας στα κατάλευκα στενά των χωριών της, που κρέμονται κυριολεκτικά στον γκρεμό. Στο Ακρωτήρι θα ανακαλύψετε τα πανάρχαια ίχνη της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη ταυτίζεται με τη θέα στην καλντέρα.
         Πρέπει να μείνετε οπωσδήποτε σε αυτή την πλευρά του νησιού, έστω και αν τα ξενοδοχεία εδώ είναι πιο ακριβά. Όσοι δεν αντέχετε να ανεβοκατεβαίνετε τα σκαλοπάτια καλό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι στη Σαντορίνη δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Επομένως, θα πρέπει να είστε σε καλή φυσική κατάσταση ή να προσέξετε ιδιαίτερα στην επιλογή της θέσης του ξενοδοχείου σας .Το νησί απευθύνεται σε όλους: σε ζευγάρια και νεόνυμφους που θέλουν να καταφύγουν σε ένα ρομαντικό τόπο, σε μοναχικούς αρχαιολάτρες, φυσιολάτρες, ξενύχτηδες και κοσμικούς .
         Το τοπίο αποπνέει γαλήνη, την οποία όμως δύσκολα βρίσκει κανείς τους μήνες αιχμής. Οι παραλίες της Σαντορίνης δεν είναι σπουδαίες αν τις συγκρίνει κανείς με τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές άλλων ελληνικών νησιών. Είναι όμως δημιουργήματα του ηφαιστείου, με κόκκινη άμμο και γεωλογικές ιδιομορφίες.
         ΙΣΤΟΡΙΑ Αρχικά ονομαζόταν Στρογγύλη, από το κυκλικό σχήμα της. Οι Φοίνικες την ονόμασαν Καλλίστη, οι Δωριείς Θήρα, ενώ το όνομα Σαντορίνη το πήρε τον 12ο αι. από τους Φράγκους, που την απο¬καλούσαν Σάντα Ιρένε (Αγία Ειρήνη). Το 2000 πΧ περίπου είχε αναπτυχθεί στο νησί σημαντικός πολιτισμός, με έντονες μινωικές επιρροές, όπως άλλωστε έδειξαν και οι αρχαιολογικές ανασκα¬φές, που ξέθαψαν στο Ακρωτήρι έναν ολόκληρο οικισμό καλυμμένο από παχύ στρώμα τέφρας.
         Η ανάπτυξη του νησιού διακόπηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου (15ος αι. πΧ.). Το κεντρικό τμήμα του βυθίστηκε στη θάλασσα και σχηματίστηκε η καλντέρα. Το Αιγαίο σκοτείνιασε και παλιρροϊκά κύματα ύψους 250 μ. έφτασαν με ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα μέχρι την Κρήτη και την Aίγυπτο, καταστρέφοντας και το μινωικό πολιτισμό. Κάποιες θεωρίες συνδέουν την καταστροφή με τον καταποντισμό της μυθικής Ατλαντίδος.
          Η Θήρα δήλωσε υποταγή στους Πέρσες κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, στη συνέχεια συμμάχησε με τους Σπαρτιάτες, το 426 πΧ. πέρασε στους Αθηναίους, αργότερα στους Πτολεμαίους και τέλος στους Ρωμαίους. Τα βυζαντινά χρόνια ανήκε στο Θέµα του Αιγαίου, μετά στο φράγκικο Δουκάτο της Νάξου, ώσπου περιήλθε στα χέρια των Ενετών.Τότε πολλοί κάτοικοι ασπάστηκαν τον καθολικισμό. Το νησί καταλήφθηκε από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα (1537) και μετά από τους Τούρκους (1579). Για τέσσερα χρόνια (1770-4) πέρασε στη ρωσική κυριαρχία και το 1832 ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.
         ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Η Σαντορίνη βρίσκεται στις νότιες Κυκλάδες. Οι 7.000 κάτοικοι του νησιού είναι διασκορπισμένοι σε δέκα περίπου χωριά, με μεγαλύτερο την πρωτεύουσα, τα Φηρά, και δεύτερο την πανέμορφη Οία. Οι περισσότεροι ασχολούνται με το εμπόριο, τον τουρισμό και την αλιεία, ενώ στα χωριά της ενδοχώρας με τις καλλιέργειες, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα του νησιού έχει κάνει τη γη πιο εύφορη. Διάσημες είναι οι μικρές ντομάτες του νησιού, όπως και τα αμπέλια του, από όπου βγαίνουν τα γνωστά από την αρχαιότητα κρασιά. Το κλίμα είναι ήπιο και οι βροχές λίγες.
         Η εντυπωσιακή Σαντορίνη είναι δημιούργημα του ηφαιστείου και οι γεωλογικές αναταραχές έχουν αφήσει παντού τα σημάδια τους. Οι μαύρες παραλίες, ο γκρεμός της καλντέρας, τα ηφαιστειογενή πετρώματα και οι απότομοι βράχοι προσδίδουν στο νησί μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Στον κόλπο της καλντέρας, σε βάθος 400 μ., βρίσκεται ένας τεράστιος (10 κλμ.) κρατήρας, που αποτελείται από πολλούς μικρότερους, των οποίων οι εκρήξεις σχημάτισαν σταδιακά τα νησάκια Παλαιά και Νέα Καμένη. Η εντυπωσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της Σαντορίνης είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις ανάγκες των κατοίκων και την παρουσία του ηφαιστείου. Το θαυμασμό του επισκέπτη προκαλούν τα υπόσκαφα, σπίτια με ζωηρά χρώματα, λαξευμένα μέσα στους βράχους , οι θολωτές εκκλησίες και τα λίγα αναστηλωμένα μετά το σεισμό του 1956 νεοκλασικά αρχοντικά στην καλντέρα. Νότια από τα Φηρά βρίσκεται ο Αθηνιός, το λιμάνι της Σαντορίνης, όπου αράζουν τα μεγάλα πλοία και τα κρουαζιερόπλοια
        ΟΙΑ Το πιο όμορφο αλλά και πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της Σαντορίνης. Κοσμοπολίτικο περιβάλλον, πανέμορφα σπιτάκια μέσα στα βράχια, σοκάκια με μαρμάρινες πλάκες, νεοκλασικά διώροφα αρχοντικά, καλόγουστα μπαρ και εστιατόρια. Εδώ θα έρθετε μία ώρα πριν δύσει ο ήλιος, για να επιλέξετε θέση σε πεζούλι ή σε κάποιο μπαρ στη δυτική άκρη του χωριού, κοντά στο κάστρο. Θα απολαύσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που έχετε δει ποτέ. Δύο δρόμοι με σκαλοπάτια σάς οδηγούν στη θάλασσα. Ο ένας στο λιμανάκι Αρμένης, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα, και ο άλλος στη μικρή παραλία Αμμούδι, με τις ψαροταβέρνες.
         ΗλΙΟΒΑΣlλΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΟIΑΣ Από τα καλύτερα σημεία για να ατενίσετε το Αιγαίο. ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Θα δείτε ακρόπρωρα, υδατογραφίες και εξαρτήματα ναυτικού εξοπλισμού από τον 19ο αι., όταν οι κάτοικοι του νησιού διέπρεπαν ως ναυτικοί. Τότε χτίστηκαν και τα περισσότερα αρχοντικά της Οίας. Το 1821 ο στόλος της Σαντορίνης ήταν σε μέγεθος ο τρίτος της Ελλάδας.
         ΗΜΕΡΟΒIΓλΙ-ΣΚΑΡΟΣ-ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ Το Φηροστεφάνι είναι ένα μακρόστενο χωριουδάκι στην άκρη των Φηρών. Απολαύστε την υπέροχη θέα, δείτε την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου και συνεχίστε τον περίπατό σας για δύο ακόμα χιλιόμετρα. μέχρι το Ημεροβίγλι (ή Μεροβίγλι). Εκεί θα βρεθείτε στην ψηλότερη θέση της καλντέρας, παρατηρητήριο κάποτε των κατοίκων για να ειδοποιούν έγκαιρα σε περίπτωση εμ¬φάνισης πειρατών.
         Κατεβείτε στον Σκάρο (20 λεπτά περπάτημα), που ήταν η μεσαιωνική πρωτεύ¬ουσα του νησιού. Σήμερα δυστυχώς δεν σώζονται και πολλά πράγματα, εκτός από τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου. Όσοι αντέχετε πάρτε το μονοπάτι που οδηγεί στο λευκό εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης. Από το σημείο αυτό η θέα κόβει την ανάσα! Το βλέμμα σας θα χαθεί στα νησάκια και στο απέραντο του Αιγαίου πελάγους. Ανάμεσα στο Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι θα δείτε και τη μονή Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε το 1651 μέσα στον Σκάρο από την οικογένεια Γκύζη, μία από τις ελάχιστες ορθόδοξες οικογένειες που ζούσαν μέσα στο κάστρο. Όταν ο Σκάρος ερημώθηκε, η μονή μετεγκαταστάθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
         Το καθολικό της είναι τρισυπόστατο. αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. στη Ζωοδόχο Πηγή και στον Άγιο Νικόλαο. ΦΗΡΑ Τα Φηρά (ή Θήρα ή Χώρα), η πρωτεύουσα της Σαντορίνης , είναι χτισμένα στην άκρη του γκρεμού της Καλντέρας. Αποφύγετε το κέντρο του χωριού ,όπου κυριαρχούν το τσιμέντο και τα τουριστικά καταστήματα , και περιπλανηθείτε στην Καλντέρα. Η όμορφη αρχιτεκτονική και η απέραντη θέα από το σημείο Πατσουλί κάνουν να ξεχάσετε το βουητό το πλήθους.
         ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Δείτε τους μαρμάρινους κούρους, κύλικες με ζωγραφικές παραστάσεις τριηρών και αλόγων, τον αρχαϊκό αμφορέα και το χρωματιστό γυναικείο ειδώλιο της Θρηνωδού. Εκεί βρίσκονται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί, οι οποίες συνεχίζονται. ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Προϊστορικό μουσείο όπου εκτίθενται τα μινωικά ευρήματα από το Ακρωτήρι της Θήρας.
         ΑΞIΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ Ορθόδοξη μητρόπολη της Υπαπαντής (ή Παναγία του Μπελόνια): Ο αρχικός ναός χτίστηκε το 1827 από την οικογένεια Μπελόνια. Καταστράφηκε από τους σεισμούς και στη θέση του ανεγέρθηκε ένας καινούριος ναός. Ενδιαφέρουσα η τοξοστοιχία στο προαύλιο και οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του. Εκκλησία του Αγίου lωάννη: Η καθολική μητρόπολη με το καμπαναριό του Ντόμου. Μέγαρο Γκύζη – Πνευματικο - Εκθεσιακό Κέντρο: Όμορφο βενετσιάνικο κτίριο. Φιλoξενεί πίνακες ζωγραφικής, χάρτες και γκραβούρες στις οποίες έχουν αποτυπωθεί στιγμιότυπα από τη ζωή και την ιστορία των Κυκλάδων και της Σαντορίνης.
         ΕλΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Περίπατος "ο δρόμος του γιαλού» (Σκάλα Φηρών): Πρόκειται για τον ελικοειδή δρόμο που συνδέει τα Φηρά με τον ορμίσκο στον οποίο βρίσκεται η αφετηρία του τελεφερίκ. Είκοσι λεπτά κατάβαση και μισή ώρα ανάβαση σε 600 φαρδιά σκαλοπάτια ανάμεσα στα τοιχώματα της καλντέρας, με το ηφαίστειο απέναντί σας. Αν η ανάβαση σας κουράζει, υπάρχουν το τελεφερίκ και τα γαϊδουράκια.
         Περπατήστε στη μεσαιωνική συνοικία Φράγκικα ΑΚΡΩΤΗΡΙ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ) Οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου (1967) επιβεβαίωσαν τη θεωρία του ότι η έκρηξη του ηφαιστείου κατέστρεψε και το μινωικό πολιτισμό και έφεραν στο φως νέα στοιχεία για τη ζωή, την τέχνη και την κοινωνική οργάνωση των κατοίκων της εποχής εκείνης. Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε στο Ακρωτήρι μια εγκαταλειμμένη πολιτεία με καλοδιατηρημένα οικοδομήματα, ρυμοτομικό σχέδιο και αποχετευτικό δίκτυο, πλατείες και λιθόστρωτους δρόμους, πολυώροφα σπίτια κι εργαστήρια, εργαλεία και, τέλος, έργα τέχνης που παραπέμπουν στη μινωική εποχή. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον οικισμό ¬πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου.
         Στο τριώροφο κτίριο Ξεστή ανακαλύφθηκαν οι εξαιρετικές τοιχογραφίες Πυγμάχοι, Αντιλόπες και Γαλάζιοι Πίθηκοι, στην οδό Τελχίνων, στην Πλατεία του Μυλωνά όπου στο πίσω δωμάτιο βρέθηκε η τοιχογραφία της Άνοιξης και την Πλατεία Τριγώνου. Στη Δυτική οικία βρέθηκαν οι τοιχογραφίες δύο Αλιείς, Ιέρεια, Νειλωτικό Τοπίο και μια μικρογραφική ζωφόρος, η Ναυτική Εκστρατεία. Στην Οικία των Κυριών βρέθηκαν οι τοιχογραφίες γυναίκες και Πάπυροι.
         Τέλος, στην Αποθήκη Πίθων θα δείτε πιθάρια που οι αρχαιολόγοι τα βρήκαν όπως ακριβώς τα άφησαν οι κάτοικοι πριν εγκαταλείψουν τον οικισμό. Οι πρωτότυπες τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο Ακρωτήρι μαζί με άλλα σημαντικά ευρήματα εκτίθενται σήμερα σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και στο καινούργιο μουσείο των Φηρών.
         ΕΜΠΟΡΕΙΟ (ΝΗΜΠΟΡΙΟ) Στo νέο χωριό, μέσα στο ενετικό κάστρο, υπάρχει ο παλιός διατηρητέος οικισμός, που σιγά σιγά να ξαναζωντανεύει. Δείτε στα μεσαιωνικά σοκάκια τις δύο καστρόπορτες που απέμειναν από το τοίχος. Από εκεί θα έχετε θέα και στις δύο πλευρές του νησιού. Ο τετράγωνος πύργος στην άκρη του χωριού προστάτευε τους κατοίκους από τις εχθρικές επιδρομές.
    ela2net
    GR  DE  EN