• Δελφοί
  • Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας
  • Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
  • Σπάρτη- Μυστράς
  • Οίτυλο - Λιμένι - Αρεόπολη - Γερολιμένας
  • Ναύπακτος
  • Φολέγανδρος
  • Σέριφος
  • Ναύπλιο μια ρομαντική απόδραση
  • Μέθανα μια όμορφη μικρή λουτρόπολη
  • Πόρος ένα νησί με φυσική ομορφιά
  • Σπέτσες, το αρχοντικό νησί
  • Το χωριό Συράκο, η αετοφωλιά της Πίνδου
  • Μονεμβασιά. ιστορική μεσαιωνική καστροπολιτεία
  • Καλάβρυτα - Αγία Λαύρα - Μέγα Σπήλαιο.
  • Μακρινίτσα η βεράντα του Πηλίου
  • Ύδρα – η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού
  • Σαντορίνη: το τοπίο της είναι μοναδικό στον κόσμο
  • Νάουσα - Πάρκο Αγίου Νικολάου
  • Έδεσσα - Ιαματικά Λουτρά Λουτρακίου (Posar)
  • Λίμνη Βεγορίτιδα - Άρνισσα
  • Μικρό Πάπιγκο - Μεγάλο Πάπιγκο - Ρόγκοβο Οβίρες
  • Αχαιολογικός Χώρος Ήλιδος
  • Μονή Αγάθωνος
  • Σπέτσες, το αρχοντικό νησί

    Σπέτσες, το αρχοντικό νησί

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ2298072225
    Λιμεναρχείου Σπετσών 2298072245
    Νοσοκομείο Αγροτικό Ιατρείο 2298072472
    ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 210-3530000
    ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ Από Από την Κόστα με θαλάσσιο ταξί σε 5 λεπτά.
    Από Πειραιά με Ιπτάμενα Δελφίνια σε 1 ώρα και 30 λεπτά.
    Θαλάσσιο ταξί 22980-72072
    Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη: 2298072994
    Αστυνομικό Τμήμα, Τουριστική Αστυνομία 2298073744
     
         ΣΠΕΤΣΕΣ. Οι Σπέτσες έχουν 3916κατοίκους. Η πόλη είναι διατηρητέα και στους δρόμους της κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα και πολλά μηχανάκια και αμαξάκια. Μεγάλο μέρος του υπέροχου πευκοδάσους του νησιού δυστυχώς κάηκε το 2000, κυρίως στα νοτιοδυτικά, στις πλαγιές και στη ράχη του βουνού. Οι παραλίες Άγιοι Ανάργυροι και Αγία Παρασκευή είναι ακόμα γεμάτες πεύκα, αλλά πάνω από τη Ζωγεριά και τους κολπίσκους μέχρι το Λιγονέρι το δάσος έχει χαθεί.
    Το νησί κατοικήθηκε από τη μυκηναϊκή εποχή και έχουν βρεθεί κατάλοιπα από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, αλλά ερημώθηκε από τους Άραβες επιδρομείς τον 9ο αιώνα. Το αρχαίο όνομα των Σπετσών ήταν Πιτυούσσα (πευκόφυτος). Την περίοδο της Φραγκοκρατίας βρέθηκε κάτω από την κυριαρχία των Ενετών και αργότερα των Τούρκων. Τον 18ο αι. οι κάτοικοι χάρη στη ναυτιλία, και κυρίως το εμπόριο σιτηρών, απέκτησαν ισχύ, πλούτο και σημαντικό στόλο.
         Τα σπετσιώτικα πλοία όργωναν τότε τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και τη Βαλτική θάλασσα, φτάνοντας μέχρι την Αμερική. Παρά τη σχετική τους αυτονομία από τους Τούρκους, οι κάτοικοι των Σπετσών έλαβαν μέρος στην αποτυχημένη εξέγερση της Πελοποννήσου, τα Ορλοφικά, με αποτέλεσμα οι κατακτητές να καταστρέψουν σε αντίποινα το νησί. Το 1771-74 οι εξόριστοι στα ενετοκρατούμενα Κύθηρα Σπετσιώτες πολεμούσαν τους Τούρκους σε ξηρά και θάλασσα, μέχρι που κατάφεραν να πάρουν αμνηστία και να τους επιτραπεί η επιστροφή στο νησί τους. Την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης οι Σπέτσες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, διαθέτοντας στόλο και άντρες.
         Σε αναγνώριση προσφοράς τους, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ι. Καποδίστριας τους έδωσε το προνόμιο να εκπροσωπούνται με δύο βουλευτές στο Κοινοβούλιο . μετα την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό το κέντρο του εμπορίου μετατοπίστηκε στη Σύρο και αργότερα στον Πειραιά, ενώ οι Σπέτσες έπεσαν σε παρακμή μέχρι τις αρχές του αιώνα, οπότε άρχισαν σιγά σιγά να αναπτύσσονται σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο. 
     
    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ.
     
         ΠΑΛΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ. Εδώ υπάρχουν πολλά αρχοντικά, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ, αλλά και το παλιό καρνάγιο, όπου φτιάχνουν ακόμα καίκια με τον παραδοσιακό τρόπο. Το καλοκαίρι προσελκύει πλήθη κοσμικών, κυρίως Αθηναίων, και κατακλύζεται από σκάφη αναψυχής.
         ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΣΚΑΡIΝΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ. (με ξεναγήσεις κάθε 45 λεπτά ) Το αρχοντικό αυτό των 300 ετών είναι το κτίριο όπου έζησε και μεγάλωσε η Μπουμπουλίνα, η θρυλική ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα μη κερδοσκοπικό μουσείο, που φιλοξενεί τα έπιπλα και τα προσωπικά της αντικείμενα. Αν είστε τυχεροί, θα ακούσετε τη γλαφυρή ξενάγηση του υπεύθυνου του μουσείου και απογόνου της ηρωίδας Φίλιππου Δεμερτζή-Μπούμπουλη. Η επίσκεψη εδώ θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και να χαθείτε για λίγο στις μνήμες του παρελθόντος.
        ΝΤΑΠΙΑ. Η Ντάπια είναι σήμερα το πιο ζωντανό σημείο νησιού και κέντρο της τουριστικής κίνησης . Διαθέτει πολλά ωραία καφέ, με θέα στο λιμάνι. Η ιστορική αυτή πλατεία υπήρξε το 1821 το σπουδαιότερο πυροβολείο και τόπος συγκέντρωσης επαναστατών. Τα παλιά κανόνια βρίσκονται ακόμα στη θέση τους.
         ΑΞΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ. Το Μουσείο Σπετσών, στο σπουδαίο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη. Περιλαμβάνει εκθέματα από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά των Τούρκων, λαογραφικές συλλογές και αρχαιολογικά ευρήματα. Στο ισόγειο εκτίθενται τα ευρήματα από το ναυάγιο 1200 π.χ που βρέθηκε στο ακρωτήρι Ίρια. Πρόκειται την πρώτη συλλογή υποθαλάσσιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα. Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε τον 17ο αι. και είναι η μητρόπολη του νησιού. Την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στο ψηλότερο σημείο της πόλης. Το μεγάλο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, που, όπως και οι σχολές, είναι προσφορά του μέγα ευεργέτη των Σπετσών Σωτηρίου Ανάργυρου. Το Ποσειδώνιο, που λειτουργεί ακόμα, στο ένδοξο παρελθόν του φιλοξένησε πολλούς διάσημους της εποχής. Οι εγκαταστάσεις Αναργυρείου και Κοργιαλενείου, δυτικά της πόλης, ονομαστές κάποτε σχολές που έχουν πάψει να λειτουργούν από το 1983. Τώρα στεγάζουν το Λύκειο Σπετσών. Το όμορφο αρχοντικό του Ανάργυρου αρχές 20ού αι., πίσω από την Ντάπια, σήμερα Περιβαλλοντικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Συνεδριακό Κέντρο.
         ΕλΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Περίπατος:Ντάπια-Φάρος. Ακολουθείτε τον παραλιακό δρόμο από την Ντάπια μέχρι το παλιό λιμάνι. Διαδρομή ανάμεσα σε καλαίσθητα αρχοντικά, πλάι στο καρνάγιο στο παλιό λιμάνι, κι από εκεί μέχρι το ακρωτήρι του Φάρου, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας και μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών της Ναταλίας Μελά. Αρμάτα. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεmεμβρίου. Εντυπωσιακό θέαμα, γιορτή του νησιού με θέμα τη ναυμαχία των Σπετσιωτών κατά των Τούρκων (8/9/1822). Θα δείτε και την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας από τον ήρωα των Σπετσών Κοσμά Μπαρμπάτση. Τις μέρες αυτές συγκεντρώνονται στις Σπέτσες τα περισσότερα κότερα.
         ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ. Αγία Παρασκευή. Η καλύτερη επιλογή στο νησί. Βότσαλο, άμμος και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το καλοκαίρι προσελκύει αρκετό κόσμο και σκάφη αναψυχής. Υπάρχει και σνακ-μπαρ-ταβέρνα. Λιγονέρι. Ομορφη, μικρή παραλία κοντά στην πόλη. Βότσαλο, άμμος και πεύκα για σκιά Αγιοι Ανάργυροι. Η πιο οργανωμένη παραλία των Σπετσών. Πολύς κόσμος, εκδρομικά καίκια, θαλάσσια σπορ και ταβέρνες. Εκεί κοντά βρίσκεται και η θαλάσσια σπηλιά Μπεκίρη, όπου είχαν κάποτε κρυφτεί αγωνιστές και κάτοικοι του νησιού για να γλιτώσουν από τους Τούρκους. Ξυλοκέριζα. Με ανέγγιχτο ακόμα τοπίο, είναι καλή λύση για όσους επιζητούν λίγη ηρεμία. Λειτουργεί εστιατόριο-μπαρ. Αγία Μαρίνα. Η επιλογή των νέων. Οργανωμένη, με μπαρ δίπλα στην άμμο και δυνατή μουσική
    ela2net
    GR  DE  EN