Μετέωρα , το δεύτερο ’γιον Όρος ,ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας εδώ και 600 χρόνια.
Τα Μετέωρα είναι το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο στο κόσμο με τα εντυπωσιακά μοναστήρια στις κορυφές των βράχων. Τα Μετέωρα, αυτά τα μοναδικά γλυπτά των βράχων, έργα τέχνης , παραδομένα από τη φύση στο θαυμασμό του ανθρώπου, μετέωρα ανάμεσα στο συμπαγή όγκο της γης και στην ανάερη διαφάνεια του ουρανού, αποτελούν ένα από τα επιβλητικότερα και μεγαλοπρεπέστερα τοπία της χώρας μας. Πιθανώς οι πανύψηλοι βράχοι να αποτελούσαν τμήματα της κοίτης μεγάλου ποταμού που κυλούσε στα βουνά των Χασίων και χυνόταν στη λίμνη της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκαν τότε, σαν ένας ενιαίος όγκος κωνικού σχήματος, με τη συμπύκνωση μάζας από πέτρες του ποταμού άμμο και λάσπη. Όταν τα νερά της λίμνης Χύθηκαν στο Αιγαίο, ο κώνος χωρίστηκε λόγω της διαβρωτικής δράσης του ανέμου, της βροχής , και των σεισμών, σχηματίζοντας τους λόφους και τους βράχους που βλέπουμε σήμερα.
Οι επισκέπτες των Μετεώρων φιλοξενούνται κυρίως στη γειτονική πόλη της Καλαμπάκας, που έχει 6.000 κατοίκους και βρέχεται από τον Πηνειό ποταμό. Με θαυμάσια ρυμοτομία και όμορφες πλατείες, έχει αδελφοποιηθεί με τη γαλλική Αγιάνζ και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση λόγω των Μετεώρων. Αξίζει μία επίσκεψη στο παραδοσιακό χωριό Κaστράκι, με τη γραφική πλατεία με τις ταβέρνες. Ερημίτες μοναχοί άρχισαν να καταφεύγουν εδώ από το 12ο αιώνα και, σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτες μονές ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα.
Οι καλόγεροι, για να αποφύγουν τις λεηλασίες, κατασκεύασαν αυτές τις δυσπρόσιτες αετοφωλιές στην αγκαλιά των βράχων. Το αρχαιότερο μοναστήρι ήταν της Παναγίας Δουπιάνης και οι κοθηγούμενοί του έφεραν τον τίτλο του πρώτου της σκήτης. Ένας απο αυτούς, ο κυρ Νείλος, ίδρυσε το 1367 άλλες τέσσερις κοινότητες στους βράχους των περιχώρων. Ο κοινοβιάτης Αθανάσιος ο Στυλίτης λειτούργησε, ανάμεσα στο 1356 και στο 1372, το Μετέωρων, με εννέα αδελφούς, ακολουθώντας αυστηρότατο κανόνα. ΤΟ 1388 ο μαθητής του Ιωάσαφ, που υπήρξε βασιλιάς της Σερβίας, διεύρυνε τη μονή. Το 16ο αι. χτίστηκαν τα περισσότερα μοναστήρια και πολλά από τα παλιά ανακαινίστηκαν. Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχαν τότε σε λειτουργία πάνω από 20 μονές. Οι διχόνοιες όμως που προκάλεσαν οι διεκδικήσεις των καλλιεργήσιμων εδαφών τις οδήγησαν σε παρακμή. Σήμερα λειτουργούν έξι μοναστήρια και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
1.Μοναστηρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρα η Μεγάλο Μετέωρο (τηλ. 00302432022278)Χτισμένο στον Πλατύ Λίθο, τον ψηλότερο και μεγαλύτερο βράχο των Μετεώρων , σε υψόμετρο 613 μ., με εμβαδόν 50 στρεμμάτων, είναι το πιο επιβλητικό και απέχει από το σημείο ανάβασης 250 μ. Ιδρυτής ο μοναχός Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Ο ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος, με δωδεκάπλευρο τρούλο και πλάγιες κόγχες, θεωρείται αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Οι τοιχογραφίες του 1552 είναι πιθανότατα δια χειρός του σημαντικότατου Θεοφάνη του Κρητός . Η τράπεζα λειτουργεί ως μουσείο και διαθέτει πολύτιμα κειμήλια. Δείτε τον ξυλόγλυmο σταυρό που ο μοναχός Δανιήλ έκανε δεκατέσσερα χρόνια να σκαλίσει. Υπάρχουν τρεις ακόμα ναοί, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Αθανασίου. Το δίχτυ και η ανεμόσκαλα αντικαταστάθηκαν το 1923 από μια σήραγγα και 146 λαξευτά σκαλιά.
2.Μοναστηρι Βαρλαάμ η Αγίων Πάντων (τηλ. 00302432022277)Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 373 μ., αυτό το μικρό μοναστήρι το προσέγγιζαν από τέσσερις ανεμόσκαλες. Αργότερα χρησιμοποιούσαν δίχτυα, ενώ σήμερα μια λαξευμένη σκάλα 195 βαθμίδων, που κατασκευάστηκε το 1923, αποτελεί τη γέφυρα της μονής με τον κοσμικό της περίγυρο. Στο βράχο ασκήτεψε πρώτος ο Βαρλαάμ το 1350 και έχτισε εκκλησάκι αφιερωμένο στους Τρεις Ιεράρχες . Το 1518 εγκαταστάθηκαν οι αδελφοί Νεκτάριος και Θεοφάνης, οι οποίοι ξαναέχτισαν το ναό και πρόσθεσαν άλλους δύο, αφιερωμένους στους ’γιους Πάντες και στον ’γιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Στην Κατοχή ερημώθηκε και λεηλατήθηκε. Ξαναλειτούργησε το 1961. Δείτε το σκευοφυλάκιο με τα χειρόγραφα και το Ευαγγέλιο που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου. Προσέξτε τις τοιχογραφίες του Φράγκου Κατελάνου, με ιδιόρρυθμες χρωματικές αποχρώσεις , και τις τοιχογραφίες των αδελφών Γεωργίου και Φράγκου Κονταρή στον πρόναο των Αγίων Πάντων. Θαυμάστε την πολυπρόσωπη σύνθεση της Μέλλουσας Κρίσης και, στο παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, τις τοιχογραφίες του Ιωάννη από την Καλαμπάκα.
3.Μοναστηρι της Αγίας Τριάδας (τηλ. 00302432022220)Το συναντάμε στη διακλάδωση του δρόμου κοντά στο μοναστήρι του Ρουσάνου και είναι χτισμένο σε βράχο ύψους 65 έως 100 μ. και εμβαδού ως 6 στρεμμάτων στην κορυφή. Από το 1925 το προσεγγίζει κανείς ανεβαίνοντας 140 σκαλιά, λαξευτά στο βράχο. Ιδρύθηκε το 1476 από το μοναχό Δομέτιο, αλλά ο νάρθηκας του καθολικού χτίστηκε το 1692 και οι αγιογραφίες φιλοτεκνήθηκαν το 1925. Υπέστη λεηλασίες στη διάρκεια της κατοχής ; και ανακαινίστηκε το 1972. Δείτε επίσης το εκκλησάκι του Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένο το 1682.
4.Μοναστηρι του Αγίου Στεφάνου (τηλ. 00302432022279)Στα νοτιότερο βράχο των Μετεώρων, αυτό το μοναστήρι ιδρύθηκε και έφτασε σε ακμή στη διάρκεια του 14ου αι. Ο βράχος χωρίζεται με χαράδρα από το βουνό Κουκουλά και συνδέεται σήμερα μαζί του με μια γέφυρα μήκους 8 μ. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1192 από τον ασκητή Ιερεμία. Το 1398 ο ηγεμόνας της Ουγγροβλαχίας Ιωάννης Βραδίσλαος ενίσχυσε τη μονή και της πρόσφερε τη θαυματουργή κάρα του Αγίου Χαραλάμπους. Ονομάστηκε «βασιλική» γιατί φιλοξενήθηκε εδώ ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Παλαιολόγος. Το 1545 απέκτησε από τον Πατριάρχη Ιερεμία τον ’ το προνόμιο της σταυροπηγίου και τώρα υπάγεται στο Πατριαρχείο. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον ’γιο Χαράλαμπο και χτίστηκε το 1798. Ο δεύτερος ναός της μονής, αφιερωμένος στον ’γιο Στέφανο, είναι ξυλόστεγος, χτίστηκε το 1350 και αγιογραφήθηκε στα μέσα του 16ου αι. από τον Νικόλαο. Στο μουσείο της μονής φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα, πολύτιμες εικόνες και χρυσοκέντητος επιτάφιος του 1857.
5.Μοναστήρι Ρουσάνου η Αγίας Βαρβάρας (τηλ. 00302432022649)Μικρό αλλά εντυπωσιακό μοναστήρι, σε κάθετο επιβλητικό βράχο πάνω από το δρόμο Καστρακίου- Μετεώρων. Ιδρύθηκε μάλλον πριν από το 1545 από τους Μάξιμο και Ιωάσαφ. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1561 στα πρότυπα της Κρητικής Σχολής. Το 1936 συνδέθηκε με τους άλλους βράχους με γέφυρες. Υπάρχει επίσης εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα .
6.Μοναστήρι ’γιου Νικολάου Αναπαυσά (τηλ. 00302432022375)Σε βράχο ύψους 85 ΅., που φαίνεται σαν προτείχισ΅α του Μεγάλου Μετεώρου. Ο ναός του χτίστηκε από το Μητροπολίτη Λάρισας Διονύσιο και τον πρωτοσύγκελο Σταγών Νικάνορα, πάνω σε προγενέστερο ναό, ΅ισοερειπω΅ένο. Αναστηλώθηκε το 1961 και ανακαινίστηκε το 1972. Έτσι, αναδείχτηκαν οι αγιογραφίες του, φιλοτεχνη΅ένες δια χειρός Θεοφάνη Στρελήτζα ή Μπαθά, του πρώτου της Κρητικής Σχολής. Προσέξτε την αγιογραφία του Αδάμ ΅ε την Κοίμηση του Εφραίμ ζωγραφισμένη πάνω της. Δείτε και το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον ’γιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πηγή:only the BEST.
Ωράρια Μονών
1. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Χειμερινό Ωράριο: 9 π.μ.-4 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Τετάρτης
Καλοκαιρινό Ωράριο: 10 π.μ.-5 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Τρίτης
2. Μονή Βαρλαάμ
Χειμερινό Ωράριο: 9 π.μ.-3 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Πέμπτης & Παρασκευής
Καλοκαιρινό Ωράριο: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 3 μ.μ.-5 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Πέμπτης
3. Μονή Αγίου Στεφάνου
Χειμερινό Ωράριο: 9:30 π.μ.-13:30 μ.μ. & 3 μ.μ.-5 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Δευτέρας
Καλοκαιρινό Ωράριο: 9 π.μ.-2 μ.μ. & 15:30 μ.μ.-18:00 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Δευτέρας
4. Μονή Αγίου Νικολάου
Χειμερινό & Καλοκαιρινό Ωράριο: 9 π.μ.-13:30 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Παρασκευής
5. Μονή Ρουσσάνου
Χειμερινό Ωράριο: 9 π.μ.-2 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Τετάρτης
Καλοκαιρινό Ωράριο: 9 π.μ.-6 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Τετάρτης
6. Μονή Αγίας Τριάδας
Χειμερινό & Καλοκαιρινό Ωράριο: 9 π.μ.-12:30 μ.μ.& 3 μ.μ.-5 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Πέμπτης